De wet bewaarplicht, verwijderen providers verkeersgegevens wel? *update

Door iisschots op woensdag 22 september 2010 11:10 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 6.433

Sinds 1 september 2009 is de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens van kracht. Dit betekent dat providers verkeersgegevens voor een jaar moeten opslaan. Na dat jaar zijn ze verplicht deze gegevens te verwijderen.

Zoals je op de website van Bits of Freedom kan lezen is de implementatie nogal rommelig en zijn veel providers nog niet klaar voor het verwijderen van de verkeersgegevens: https://www.bof.nl/2010/0...tie-bewaarplicht-rommelig

Om die reden leek het mij wel verstandig om mijn provider online.nl eens te mailen of zij deze verkeersgegevens verwijderen. Op 8 september heb ik onderstaande mail gestuurd:
Geachte heer/mevrouw,

Sinds 1 september 2009 is de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens van kracht. Dit betekent dat de gegevens die ouder dan één jaar zijn, moeten worden vernietigd.

Zoals blijkt uit de nulmeting gedaan door het Agentschap Telecom in mei waren een groot aantal van de providers nog niet klaar met de procedures voor het vernietigen van de gegevens dat vanaf 1 september plaats moet gaan vinden. (zie: http://www.rijksoverheid....communicatiegegevens.html )

Daarom wil ik graag van jullie de garantie hebben dat Online klaar is voor het vernietigen van de verkeersgegevens die ouder zijn dan één jaar en dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Zoals de wet voorschrijft.

Met vriendelijke groet,

<naam>
Na een week had ik nog geen reactie en heb ik maar eens met de helpdesk gebeld. Ik kreeg een erg geïrriteerd persoon aan de lijn die het eigenlijk maar belachelijk vond dat ik hem belde aangezien een andere afdeling hier over ging. Uiteindelijk gaf hij mij te kennen dat ik binnen enkele dagen een reactie kon verwachten. Afgelopen maandag heb ik ze per mail gevraagd binnen één dag te reageren. Maar ik heb nog steeds geen antwoord.

De vraag die ik hier stel is naar mijn idee te beantwoorden met een simpel: Ja wij houden ons aan de wet of nee wij doen dat niet. Ik snap niet dat het nu al twee weken moet duren voordat ik een reactie krijg.

Ik krijg dus sterk het gevoel dat men geen reactie stuurt omdat men niet wil toegeven dat ze zich niet aan de wet houden en de verkeersgegevens niet verwijderen. Met zekerheid kan ik dat door het uitblijven van een reactie niet zeggen.

*update 11:00 uur
Inmiddels een reactie gehad per mail. Het blijft nog even afwachten:
Geachte heer Schotanus,

Wij begrijpen dat u nog geen inhoudelijke reactie op uw vraag heeft ontvangen. Uw vraag is nog in behandeling bij onze juridische afdeling. Onze medewerkers aldaar zijn de precieze instructies omtrent deze wetgeving aan het evalueren en wij zullen u hier dan ook zo spoedig mogelijk over berichten.

Onze excuses voor de vertraging.

Met vriendelijke groet,

Online

Volgende: Antwoord van Online op mijn vraag omtrent bewaarplicht. 09-'10 Antwoord van Online op mijn vraag omtrent bewaarplicht.
Volgende: Cencuur in Nederland weer een stapje dichterbij 07-'10 Cencuur in Nederland weer een stapje dichterbij

Reacties


Door Tweakers user wheez50, woensdag 22 september 2010 00:53

Ik neem aan dat nalatendheid in het uitvoeren van een verwijdering van gegevens ten behoeve van bescherming van jouw privacy genoeg reden is om de overeenkomst te ontbinden. Dus wat let je naar een andere provider over te stappen? Als iedereen dat doet hebben ze snel genoeg door ..

O wacht, er zijn te weinig mensen in geinteresseerd om hier echt zo'n issue van te maken voor een provider. Ze zullen op een gegeven moment heus hun zaakjes wel ongeveer een beetje op orde hebben.

Als je werkelijk iets gedaan wil krijgen, raad ik je een advocaat aan. Of in ieder geval stuur een aangetekende brief. En laat iemand anders de brief nakijken op spelfouten.

Terzijde: censuur is met een enkele c...

Door Tweakers user WoBBeL, woensdag 22 september 2010 07:26

Typefout providors

Verder vind ik het interessant leesvoer, alleen weet ik niet wat ik erop moet zeggen :/ ik vind het allemaal een beetje eng worden

Door Tweakers user woekele, woensdag 22 september 2010 07:54

Komop, je mail/telefoontje komt bij ingehuurde studenten van een helpdesk terecht. Denk je nou echt dat deze bekend zijn met deze stof?

En al zijn ze ermee bekend, dan zijn ze heus niet bekend met het wel en wee van de technische implementatie van het systeem. Dit zal dus intern doorgezet moeten worden naar een andere afdeling, die nog helemaal geen ervaring heeft met hoe ze dit soort vragen gaan afhandelen. Moet eerst overleg over komen, willen we deze informatie wel delen? etc. etc. Daar ga je echt niet snel antwoord op krijgen, als je het al krijgt.

Door Tweakers user Tazzios, woensdag 22 september 2010 11:19

Ze zijn de juridische afdeling dus aan het vragen wat het juiste antwoord zou moeten zijn.
Ik verwacht dus niet dat je de waarheid krijgt te horen/ ze het daadwerkelijk gaan uitzoeken.

Door Tweakers user TallManNL, woensdag 22 september 2010 11:45

Dus ze moeten alweer 3 weken verwijderen en zijn nu aan het uitpluizen wat er moet gebeuren. Beetje laat om dat nu uit te pluizen en daarna pas te implementeren (implementeren voor onderzoek is vrij nutteloos lijkt me).

Door Tweakers user SirBlade, woensdag 22 september 2010 12:39

Hoe wil je het ooit controlleren?

Door Tweakers user postbus51, woensdag 22 september 2010 15:10

Onze medewerkers aldaar zijn de precieze instructies omtrent deze wetgeving aan het evalueren

Tja nu nog moeten evolueren om dit dus te snappen wetgeving was vorig jaar aangegeven maar niet dat ze in 6 och neem maar 13 maanden om dit jaja een SHIT ISP

Reageren is niet meer mogelijk